GS: Спирането на щатското правителство ще отнеме 0.2% от ръста

usa
Щатската инвестиционна банка Goldman Sachs, прогнозира че спирането на щатското правителство, ще намали ръста на БВП с 0.2% през първото тримесечие, но бързо ще бъде преживяно.
Негативният ефект, се очаква да бъде неутрализиран през второто тримесечие на годината, ако се приеме, че спирането на правителството ще бъде възстановено до тогава.
Според банката, въздействието на това събитие върху финансовите пазари ще е „минимално“.
Очаквайте подобни спирания на правителството, да имат все по-слабо въздействие върху щатската икономика, прогнозират още от GS.
Сега, когато федералното правителство, не успя успешно да договори ново повишение на дълговия таван, БВП на най-голямата световната икономика се очаква да се понижава с по 0.2 процентни пункта за всяка седмица, в което това събитие е налице, смятат още от GS.
От банката обаче, явно не са притеснени, че това ще продължи твърде дълго, или че вредата за икономиката ще е прекомерна, като прогнозират минимално въздействие върху ръста за цялата година.
„Очакваме реакцията на финансовите пазари да е много слаба“, според Ян Хатциус, главен икономист на GS, в писмо към клиентите на банката.
От 1981 година насам, широкия щатски индекс S&P 500 е ставал свидетел на отрицателно средно понижение от едва 0.9% в първия ден на търговия след подобни спирания на правителството, припомнят от GS.
И в трети случаи, когато подобни спирания са траели по-дълго време, индексът не се е понижавал с повече от 1.5% по време на цялото спиране.
Интересна е тезата на Goldman, че вредите за финансовите пазари, можеха да са по-големи, ако сметката бе одобрена и не бяхме станали свидетелство на спирането на правителството на най-голямата световна икономика.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts