Еврото проби 1.2500, след като ЕЦБ запази курса си на монетарна политика

euro-coins-and-banknotes
Еврото се повиши до нов тригодишен връх вчера, след като ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги, заяви, че данните сочат към стабилен ръст на икономиката на еврозаната, а инфлацията най-вероятно ще се повиши в средносрочен план.
Единната валута поскъпна с около 1% до ниво от 1.2536, или най-високата й стойност от декември на 2014-та година. След това обаче, еврото загуби част от спечеленото и се върна под 1.2500, като рано тази сутрин се търгува при нива от 1.2450 долара.
Драги предупреди, че поскъпването на еврото, се очертава като сериозен източник на несигурност и заяви още, че ЕЦБ може да се наложи да ревизира стратегията си, ако щатските коментари за ползите от слабия долар, доведат до промяна в монетарните условия.
Доларът поевтиня спрямо еврото в сряда, след като щатският финансов министър Стив Мнухин, заяви че приветства слабостта на щатската валута.
Някои пазарни участници очакваха Драги да е много по-твърд в коментарите си по отношение на еврото и потенциалното му пагубно въздействие върху възстановяването на ръста в инфлацията. Такива коментари обаче, не бяха направени и в крайна сметка видяхме поскъпване на единната валута.
„Липсваха някакви ясни коментари във връзка с наскорошната сила на еврото“, според Ерик Вилория, валутен стратег в Wells Fargo.
Еврото поскъпна с над 3% спрямо долара от началото на годината, след двуцифрения ръст на валутата през изминалата година и сериозните разпродажбите на долара в сряда.
Мнухин заяви от Давос, че поевтиняването на долара е „добре за нас“, което изправи на нокти много от участниците в икономическия форум и създава сериозни предпоставки за валутни войни между водещите търговски сили.
Доларовият индекс се понижи с 0.57% до 88.71 пункта, след като моментно се понижи до 88.43 пункта, или най-ниската му стойност от декември на 2014-та година.
„Част от разпродажбата на долара в момента е техническо по своята природа и тренда следва тълпата“, според Брад Бехтел, управляващ директор на валутното звено на Jefferies.
Доларът поевтиня и спрямо останалите основни валути, като се търгуваше вчера под 109 йени.
Британският паунд поскъпна до най-високото си ниво от юни на 2016-тоа година, когато се проведе референдума за напускане на страната от еврозоната. Паундът се повиши с 0.17% до 1.4265 долара.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts