Да си мечка на пазара в момента е най-глупавото нещо!

stock-market-correction
Ако едно нещо е скъпо, значи ли че трябва да поевтинее? Абсолютно не... Поне не и докато има търсене за него. А явно търсене на щатски акции има, при това в среда на повишение на лихвите. Фондовият пазар се представя изключително в началото на 2018-та година, макар и да са минали само 13 търговски сесии.
Водещите индекси, продължават и продължават да нарастват до нови рекорди и явно нищо не може да ги спре.
Да, рано или късно пазарна корекция става реалност. Какво от това обаче, ако корекцията е от 10% и се случи след примерно, когато пазарът е добавил нови 10%. Ще сте горе долу „нула на нула“. А сега си помислете в каква ситуация са всички онези инвеститори, които очакват корекция от една, или две години. Колко ли пари са загубили, докато чакат да направят 10-15%?
Оказва се, че да си „мечка“ на този пазар, през последните две години, е едно от най-глупавите неща, които можете да направите. Дори и да изкарате 100 довода, защо щатските пазари са скъпи.
Довод номер едно – историческия най-дългия период без корекция от 5%. Да така е, но този период вече може да става колкото си иска дълъг, защото не сме виждали по-дълъг в историята.
Довод номер две – нормализиране на лихвите. Да, но само погледнете към долара. Той поевтиня през цялата изминала година в среда на три повишения на лихвите!
Довод номер три – финансовите оценки са високи. Така е, но могат да стават още по-високи. Те все още са далеч от исторически най-високите си стойности, а в среда на рекордни стойности за индексите, защо да не видим и рекордни стойности на финансовите оценки?
Довод номер четири – широкия индекс S&P 500 е свръхкупен, като е най-отдалечен от 50-дневната си SMA от близо 18 години. ОК и какво от това?
Довод номер пет – спирането на щатското правителство. Такива спирания е имало и в миналото и те бързо са били преодолявани, като дори са засилвали ръста на индексите след това...
Довод номер шест – ако продължи доходността на широкия индекс при настоящите си темпове, това би означавало годишна доходност от 133%. Просто статистика...
В заключение – каквито доводи и да си измисляте защо щатските индекси ще падат, те ще са без значение, докато щатските индекси не паднат. А това, най-вероятно ще се лучи, когато никой не очаква да се случи това. Тоест, когато Вие не очаквате да се случи това...

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts