Как Китай ще разтърси петролния пазар?

oil1
Китай е най-големият потребител на петрол в света. Страната обаче, е на път да отвори местния пазар за търговия с фючърсни контракти. Това, се планира от години, макар и да е обект на сериозни забавяния. Това обаче, е на път да се промени.
Борсата Shanghai International Energy Exchange, звено на шанхайската борса за търговия с фючърси и известна под съкращението INE ще позволи на местните ивеститори, да заключват цената на петрола, с фючърсни контракти и в местна валута.
Борсата, ще бъде отворена и за чуждестранни трейдъри, което определено е сериозна иновация. Ето всичко, което трябва да знаете, във връзка с това значимо за инвеститорите в петрол събитие:
1. Кога ще започне търговията с петролни фючърси на китайската борса за фючърси?
Според базираната в Шанхай медия Jiemian, цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса, търговията се очаква да стартира на 18-ти януари. Вече са проведени няколко рунда на тестове, които са били успешни, според същите източници. Регулаторно одобрение за търговията е дадено през декември. Натискът за откриване на подобна борса, е реалност от 2017-та година, когато Китай изпревари САЩ, като най-голям вносител на петрол.
2. Защо това е важно за Китай?
Търговията с фючърси на петрола в местна валута, ще смекчи до голяма степен контрола върху цените на суровината от регулаторите, която се извършва в щатски долари. А както се знае, китайските регулатори до голяма степен контролират нивата на местната валута спрямо долара.
3. Как работят фючърсите?
Фючърсните контракти, фиксират цената на бъдеща доставка на петрола. Така потребителите на петрол, ще имат възможност в по-голяма степен да се застраховат, както и своя бизнес от потенциално поскъпване на петрола на международните пазари. Фючърсите на петрола, са едни от най-търгуваните стокови фючърси на международните стокови пазари
4. Защо петролни фючърси не се търгуваха в Китай до момента?
В известна степен, фактор бе поевтиняването на петрола на международните пазари след пиковите му нива от 2012-та година, когато петролът се търгуваше над 100 долара. За сравнение през изминалата година, средната цена на търговия на петрола бе при ниво над 50 долара. Китай представи търговията с фючърси върху петрола през 1998-ма година, само за да ги спре година по-късно, заради голямата воталивност.
5. Каква е историята на търговията с фючърси в Китай?
Последните фючърси, въведени за търговия в Китай, бяха тези на никела през 2015-та година. След шест месеца търговия в Шанхай, фючърсите на никела, превишиха по цена тези на лондонската стокова борса. Това инициира повишение на волатилността.
6. Ще купуват ли чуждестранни инвеститори петролни фючърси в Китай?

Това тепърва предстои да се види. Чуждестранните трейдъри, които решат да търгуват в Шанхай обаче, ще трябва да преглътнат традиционната интервенция на регулаторите на пазарите, както и капиталовите ограничения. Рестрикциите за внос и износ на капитали в страната, също трябва да бъдат приети от инвеститорите.
7. Може ли юанът да предизвика доминацията на долара по отношение на петрола?
Едва ли подобно нещо, може да се очаква скоро. Това обаче, има известна логика в дългосрочен план, според някои макро-стратези, защото Китай е ключов пазар по отношение на петрола.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts