Коментарите на Курода изпратиха йената нагоре


Ръководителят на японската централна банка – Харухико Курода, предложи позитивен възглед за японската икономика и инфлация вчера, което изпрати йената до четиримесечен връх спрямо долара. Появиха се спекулации, че японската централна банка подготвя почвата за начало за излизане от рекордната си политика на стимули.
Финансовите пазари, пренебрегнаха напомнянето на Курода, че японската централна банка най-вероятно ще продължи масираните си стимули. Курода заяви, че пазарите са станали изключително чувствителни към темата кога ще бъде прекратената на масирани стимули.
Централната банка на Япония направи най-оптимистични коментари за икономиката на Япония от близо десетилетие, както и че този ръст ще инициира повишение на инфлацията до амбициозната цел от 2%.
Според Курода, основният индекс на потребителснките цени „се предвижва към 1%“, което е сериозна промяна, спрямо три месеца, когато ръстът бе в размер на около нула.
„Икономиката се очаква да продължи да расте умерено“, добави още ръководителя на японската централна банка.
Коментарите му, изпратиха доларо надолу до ниво от 110.58 йени, като много инвеститори купуваха йени, следствие на опасенията, че централната банка скоро ще премине към режим на нормализиране на монетарната си политика.
„Промяната на тона на Курода, едва отразява наскорошния ръст в цените, но хората са изключителни чувствителни към промяната в семантиката на банката, след като японската банка намали покупката на облигации“, коментира Шуджи Тоноучи, главен икономист в японската финансова институция Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.
"Официални представители на правителството също правят позитивни коментари и излизане от дефлацията“, допълва още Тоноучи.
Курода заяви още, че умерения ръст на икономиката, който се наблюдава в момента, ще инициира ускоряване на инфлацията към целените от банката 2%.
Японската икономика нарасна с 2.5% на годишна база през юли-септември, маркирайки седмото поредно тримесечие на ръст, благодарение на резкия ръст в износа и капиталовите разходи.
Инфлацията през ноември възлезе на 0.9% на годишна база, все още далеч под целените 2%, но 11-ти пореден месечен ръст.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts