Това доказва, че никой не очаква край на бичия пазар в САЩ

Има един показател, който сочи, че всички инвеститори са бичи настроени за щатските пазари и за следващата година. А какво обикновено се случва, когато всички очакват нещо да се случи? То обикновено не се случва...
Става въпрос за индекса на волатилността VIX, който измерва страха на пазара. Показателя отбеляза понижение от 27% през 2017-та година. Традиционно индикаторът, който се следи на чикагската стоково борса, се понижава, когато пазарът расте и се повишава, когато пазарът пада.
Индексът S&P 500 отбеляза 62 рекорда през изминалата година, следствие на оптимизма свързан с данъчната реформа на Тръмп и печалбите на щатските компании.
В допълнение, налице е повишена активност при сливанията и поглъщанията, което сочи и оптимизма на бизнеса.
volat
Инвеститорите очакват още, щатската икономика да ускори темповете си на ръст, въпреки трите повишения на лихвите от страна на Фед през 2017-та година, както и очакваните нови три повишения на лихвите през 2018-та година.
Пазарните участници, не се страхуват и от програмата по обратно изкупуване на активи, в стремежа на Фед да нормализира баланса си.
Иначе, индексът на волатилността VIX отбеляза най-голямото си понижение от 2009-та година, според статистиката. Сега инвеститорите трябва да внимават, за да не им бъде напомнено по най-грубия начин за потенциално повишение на страха на пазарите. Помните ли какво се случи през първия месец на 2015-та година?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts