В. Рихтер: Фондовите пазари са в изключително деликатна позиция


Фондовите пазари са в изключително трудно позиция, според финансовия блогър Волф Рихтер, който се фокусира върху изказването на ръководителя на Фед Ню Йорк – Уилиам Дъдли.
Коментарите на Дъдли, станаха реланост през същата седмица в която вманиаченият за инфлацията Фед, получи последната стойност на ръста на потребителските цени.
Според Дъдли, централната банка на САЩ, може да трябва да е много по-агресивна в повишението на лихвите през следващите няколко години, което повишава опасността от „трудно презимяване“ за щатската икономика и фондовите пазари.
„Това бе изстрел преди данните и симптом за това пазарите да започнат да обръщат все по-голямо внимание на Фед“, коментира Рихтер.
„Пазарните политики, нямат никакво въздействие върху пазарите, докато пазарите не решат да реагират към тях и ефективно да ги заложат. Но това може да е тежка задача, след като Фед прекара години да унищожава собствената си надеждност“, коментира още блогъра.
Големият риск, според Рихтер е широкият щатски индекс “да падне през борда“, когато най-после пазарът започне да реагира на политиката на Фед по повишение на лихвите.
Казано по друг начин, Дъдли очаква пазарът да започне да се понижава по-сериозно, едва когато Фед извадят „тежкия арсенал“ и покажат на пазара, че ще стрелят с него. Тогава, резервът най-накрая ще бъде взет насериозно и това може да доведе до по-съществена корекция на пазарите.
„Внезапната реакция на цените, лихвите, спредовете, рисковите премии и т.н, може да е твърде брутална, за да не засегне щатската икономика“, смята още Дъдли.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts