Какво ще направи Фед днес?


Днес се очаква решението на Фед относно лихвите. И докато инвеститорите залагат над 90% шанс лихвите да бъдат запазени, след повишението им през декември и на последното заседание на Фед, с ръководител Джанет Йелън, това което ги вълнува е каква ще е политиката на резерва от тук нататък?
Едва ли ще получат обаче, отговор на този въпрос, в светлината на предстоящото ръководство на резерва, което се очаква да се случи през следващия месец.
Доларът, отбеляза известно повишение, през последната седмица, спрямо останалите основни валути, следствие на очакванията за продължаване на настоящата политика на Фед – към нормализиране на лихвите и от новото ръководство.
Иначе, резервът повиши нивата на лихвите през изминалата година три пъти. Това, за което инвеститорите все още спорят е – на колко повишения ще станем свидетели през тази година? На две, или на три?
За сравнение в Европа и Япония, все още действат количествени облекчения и отрицателни лихви.
Трябва да се отбележи, че разликата с лихвите в останалите водещи региони по света, поставя щатския резерв в много деликатна ситуация. От една страна, налице е все още ниска инфлация в най-голямата световна икономика, далеч под целените 2%, а от друга – добро възстановяване на щатската икономика.

Какво може да е "соломоновото" решение?

Едва ли Джанет Йелън ще повиши лихвите на последното заседание, като ръководител на резерва. Тя винаги е следвала умерена политика.
От друга страна, когато Джером Пауъл заеме поста й, той най-вероятно ще направи едно повишение на лихвите през първите два месеца, за да засвидетелства последователност в политиката на Фед.
Един от основните мотиви за подобно действие, би бил да се предпази икономиката от „прегряване”. По-дълбокия смисъл обаче, може да е – нормализиране на лихвите, за да достигнат до нива, при които Фед ще може да използва монетарната политика, като инструмент, при потенциални бъдещи кризи.
Това, което може да направи Йелън обаче, на днешното заседание е да наблегне на все още ниското ниво на инфлация, по отношение на бъдещата политика. Или да намекне, че резервът няма да е толкова агресивен в политиката си по повишение на лихвите догодина. Първото ще се приеме като сигнал за две повишения на лихвите през тази година, а второто – за три. Разбира се, Йелън може да реши просто да не прави нищо и да остави топката „в полето” на своя наследник.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts