Златото се възстанови от седмичния си минимум

gold
Златото се повиши вчера, след като преди това достигна до най-ниската си стойност от близо седмица насам. Повишението на благородния метал, последва връщането на долара, спрямо останалите основни валути. И все пак, златото се насочва към първото си седмично понижение от шест седмици насам.
Спот цената на златото добави 0.1% към стойността си до ниво от 1 328 долара за унция. По-рано през деня, металът достигна най-ниска стойност от 1 323.7 долара за унция.
Фючърсите на златото с доставка през февруари се понижиха с 0.8%, отбелязвайки най-лошото си представяне от 7-ми декември насам, следствие на поскъпването на долара от тригодишното му донъ.
„Златото продължава да се търгува в зависимост от посоката на щатската валута. Смятаме, че доларът не е паднал твърде много. Налице е по-нататъшен възходящ потенциал за долара през второто тримесечие на годината, което може да върне златото под 1 300 долара за унция и към 1 250 долара в средата на годината“, смята Карстен Менке анализатор в Julius Baer в Цюрих.
Доларовият индекс се повиши, след като повишението в лихвите на щатските облигации накара някои инвеститори да купуват щатски долари. Щатската валута обаче, отстъпи от достигнатите си върхове.
Доларът се повиши в сряда след данните за индустриалното производство в САЩ, което нарасна с повече от очакванията през декември.
Според техническият анализатор Уанг Тао, спот цената на златото, може да се понижи до ниво от 1 311 долара за унция.
Други анализатори обаче, изразяват мнение, че корекцията на криптовалутите и изтегляне на средства от дигиталните пари, може да доведе до по-нататъшен ръст в цената на благородния метал.
„Брокерите в Европа отчитат все по-нараснал инвеститорски интерес, за прехвърляне от криптовалути в злато“, коментират от ANZ.
Биткойнът поевтиня с над 20% в сряда, понижавайки се моментно до ниво под 10 000 долара за монета, следствие на опасения за по-нататъшни регулации.
При останалите благородни метали, среброто се търгува при нива от 17.05 долара за унция, а паладият загуби 0.6% от стойността си до 1 108 долара за унция.
Платината добави 0.3% до 1000 долара за унция.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts