Налице е реална опасност Драги да се опита да свали еврото


Валутните пазари, стигнаха до момент, когато е налице реална опасност, Марио Драги да сигнализира опасенията си свързани със скъпото евро, на срещата на ЕЦБ през следващата седмица. Драги, вече направи това през септември на миналата година.
В момента еврото се търгува във възходящ бичи канал, от 7-ми ноември насам, като долната граница на този канал е при ниво от около 1.1900, където е разположена и 55-дневната пълзяща средна величина на единната валута. Ако това ниво обаче, бъде преодоляно в посока надолу то инвеститорите биха могли да преосмислят възходящите си очаквания за еднинната валута.
Нещо повече, все повече стават трейдърите, които очакват именно срещата на ЕЦБ да инициира в поевтиняване на еврото. На нея Драги, се очаква да се опита сериозно да въздейства върху нивата на търговия на единната валута.
Междувременно, неговото протеже вицепрезидента на ЕЦБ – Витор Констансио, вече отправи подобно предупреждение за рисковете от прекомерно поскъпване на еврото, което не се дължи на стабилен фундамент. Той също така заяви, че европейските регулатори не бързат да променят стимулиращата си политика.
„Притеснен съм от резки движения на еврото, които не отразяват промяната във фундамента“, коментира Констансио. Според пазарните наблюдатели обаче, коментарите на вицепрезидента на ЕЦБ целят едно единствено нещо – да окажат натиск за спад на еврото.
ЕЦБ не одобрява поскъпването на еврото, което прави европейските стоки относително по-скъпи на международните пазари и намалява конкурентоспособността им.
ЕЦБ е изправена пред нова несигурност относно инфлационните очаквания и поскъпването в цената на петрола. В същото време силния икономически ръст, е заплашен от поскъпването на еврото.
Еврото поскъпна с 1.9% спрямо долара от началото на годината и се търгува близо до най-високите си нива от три години. То се понижи с 0.2% вчера до нива от 1.2230.
Европейската централна банка, обяви че възнамерява да продължи с обратното изкупуване на активи поне до септември и да бъде удължена при нужда, макар и при намалени обеми.
„Налице е нуждата от постепенна промяна във всички елементи на нашите бъдещи очаквания ако икономиката продължи да расте, а инфлацията да се предвижва към нашата цел“, заяви Констансио.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts