Облигациите с негативна доходност намаляват с 1 трилион долара

bubble
Нормализирането на лихвената политика на централните банки от САЩ до Европа, водят до повишението на доходността по облигациите.
За първите осем търговски сесии на новата година, пулът от облигации с лихви под нулата, се понижи с близо 1 трилион долара до ниво от 7.3 трилиона долара. Това е най-ниската му стойност от юли на миналата година насам.
Сигналът е ясен по отношение на ускоряване на инфлацията и ръста на световната икономика, което води до нормализиране на лихвите на световните облигационни пазари.
Купуването на облигации с отрицателна доходност „имаше логика“, при очаквания за дефлация и перспективите стимулиращите политики да доведат да понижение на лихвите.
С признаци за сериозно възстановяване на ръста на световната икономика обаче и потенциалното повишение на инфлацията, предвид на поскъпването на суровините, инвеститорите нямат особено желание да плащат, за да държат средствата си в държавни облигации.
Световната икономика се очаква да отбележи най-доброто си представяне от 2011-та година, като се повишават и инфлационните очаквания. Стенограмата от срещата на ЕЦБ сочи, че към нормализиране на монетарната си политика, се очаква да подходи и европейската централна банка, при това, може би по-скоро от очакванията.
Стимулите се очаква да се задържат по-дълго, единствено в Япония, където ръководителят на централната банка заяви, че страната все още е далеч от „мечтаната“ инфлация от 2%, която сериозно души икономиката на страната.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts