Доларът с пети пореден дневен спад

dollardump
Доларът поевтиня в първия си пълен работен ден от новата 2018-та година. Доларовият индекс, отбеляза петия си пореден дневен спад, достигайки близо тримесечен минимум. Трейдърите, се опитват да предугадят, каква ще е лихвената политика на Фед през новата година.
Предвид на това, че изпратиха доларът надолу, явно инвеститорите не са убедени, че ще видим три повишения на лихвите в САЩ през тази година. На подобно мнение, определено може да се каже, че са и облигационните пазари.
Доларовият индекс, загуби 0.3% от сотйността си до ниво от 91.836 пункта, или най-ниската му стойност от септември насам. Индексът, загуби 9.9% от стойността си през изминалата година, преживявайки най-лошата си година от 2003-та насам.
Еврото, поскъпна до 1.2060, спрямо 1.2006 късно в понеделник. Така единната валута, се търгува при нива, невиждани от септември на миналата година.
При останалите валутни двойки, британският паунд поскъпна до ниво от 1.3600, от 1.3502 в понеделник. Той също се търгува при най-високата си стойност от няколко месеца насам.
Спрямо японската йена, щатската валута поевтиня до 112.25 йени, спрямо 112.67 йени в понеделник.
Китайският юан се повиши с нови 0.2% спрямо зелените пари. От коледните празници насам, китайската валута поскъпна с 1.2%. Освен от слабостта на долара, китайският юан се облагодетелства и от добрите данни за промишлената активност в страната.
Очакванията за нови повишения на лихвите от страна на Фед и приетите данъчни облекчения от страна на администрацията на Тръмп, на този етап не успяват да доведат до поскъпване на долара.
Понижението в лихвите по щатските държавни облигации, са една от причините за слабостта на „зелените пари”, според анализаторите.
Лихвите по 10-годишните щатски облигации, регистрираха в сряда най-голямото си еднодневно понижение от повече от три месеца насам и в момента са при ниво от 2.433%.
„Този диспаритет между повишаващите се лихви в САЩ и поевтиняващия долар, е особеон разочароващ за бичи настроените към долара инвеститори. Ценовото движение сочи обаче, че пазарът, просто не вярва в сценария на Фед за ускорен ръст на щатската икономика”, според Борис Шлосберг, управляващ директор на BK Asset Management, в писмо към клиентите си.
Търговията с фючърси, едва залагат за две повишения на лихвите през тази година и докато тези очаквания не се променят, едва ли ще видим поскъпване на долара, смята още експертът.
Технически анализатори смятат, че поскъпването на еврото може да продължи в краткосрочен план и да отведе еврото до нива от 1.2165 долара, а по-нататък и към 1.2380.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts