Бъфет срещу хеджфондовете – 9 години по-късно

Преди девет години, Уорън Бъфет се съгласи да направи залог наречен „залог за един милион долара“. В него милиардерът се обзалага с опонентите си от хедж-фонда Protege Partners, управляващ активи на стойност 3.5 милиарда долара, че ще бие сложните им инвестиционни схеми и активен подбор на компании с проста инвестиция в базиран върху S&P 500 индексен фонд (в лицето на Vanguard S&P 500).

Това беше доста отдавна – преди близо девет години, а до края на залога остават около шест месеца, предвид на това, че той приключва на 31 декември тази година.

Как стоят нещата към днешна дата?

Бъфет води, при това с много. Трябва да стане истинско чудо, за да загуби облога. След девет години, портфейлът на хеджфондовете се е повишил с 22%, докато изборът на Бъфет - Vanguard Admiral Shares S&P 500 Index Fund, е добавил цели 85.4% към стойността си. Тоест близо четири пъти повече.

Доходността на индексния фонд е била по-висока от тази на хеджфонда в седем от последните девет години.

Какво идва да ни покаже това…

Колкото по-рядко инвестирате, колкото по-прости инвестиционни схеми следвате, толкова по-добре. Не се опитвайте да биете пазара, не си мислете, че можете да изкарате по-голяма от пазарната доходност и най-вече, слушвайте се в простите съвети.

Обикновено хеджфондовете събират такси и комисиони за услугите си в размер на 2-3% от активите, както и 20% от реализираната печалба. За сравнение Vanguard 500 Index Fund е с разходна норма от едва 0.16%.

Със залога си, Бъфет доказва на практика, че е убеден в съвета, който дава на инвеститорите – „Най-добрият начин за инвестиции, за индивидуалните инвеститори е, като насочват средства към индексни фондове, базирани на широк индекс”.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Умните пари скоро ще се диверсифицират в печалби на алткойните

Разлика между предприемач и мениджър

SIX has licensed the SARON index (Swiss Average Rate Overnight) to EUREX as underlying for Futures contracts